top of page
Search

Goddag Danmark

Updated: Jul 27, 2022


Zgornja fotografija je iz ogromnega morskega akvarija v kraju Grenå. Obiskala sva ga čisto po naključju danes, ko sva se kar tako odpeljala do morja. Čeprav Danska ni najina čisto neznana dežela, je vredna postanka in ogleda še z druge strani. Kot sva že omenila v enem od pisanj, sva Dansko obiskala na prvem EV potovanju z Bemfijem i3. Že takrat naju je prevzela, saj sva si vzela čas za oglede otoka Fyn in čez most prevozila do Kopenhagna.

Včeraj sva zjutraj spakirala najina sprotna kovčka in se iz hotela odpeljala v Kristiansand. Tam sva vsaj 5 ur med čakanjem na trajekt prehodila mesto po dolgem in počez. Bilo je polno turistov, tako tipično glasno in prenapihnjeno. Ko pristane kak trajekt, že se pojaviijo ulični trgovci s stojnicami, polnimi (ne)potrenih reči. Potem so hiteli postavljati oder za popoldansko in večerno žurko na trgu. Otroci pa so najpristnejša bitjeca, ki so se prepustila talnim curkom in s cviljenjem in vriskanjem preglasila hrupne odrasle.


Bili so povsem premočeni, pa se nobena mama ni drla "kak jim je lih nove cunje kupla in kak se bojo umazali in kak jih bojo dobli, če nebojo šli bek"

Potem sva srečala zanimivega možakarja, ki je ostanek švedske preteklosti. Čeprav so Olava V. Švedi zelo čislali, tega pač za vse ne morem trditi.

Malo za šalo, veliko zares.

Sprehodila sva se čez most cvetja in prispela na otok, ki je dolgo let sameval, kasneje pa so ga oživili in si zgradili domovanja, turistične objekte in muzej ribiških čolnov, ribištva in pomorstva na sploh.


Še zajetna ribička (pa ne Tanja) kaže svoj prispevek ribarjenju.

Mestne hiše so v vsakem starem mestu posebnost že zaradi pročelij, ki so tako raznolika in so statusni simbol marsikatere občine.

Pa mestna katedrala, ki jo menda predolgo obnavljajo.

Potem je še stara utrdba s topovi v pristanišču.

In končno sva na trajektu. Tokrat med množico "hudo lačnih". Komaj sedeva na enega od prostih sedežev, že zavonjam osladno sladek vonj po kečapu, prežganem pomfritu in hamburgerju podobni packariji. Preseliva se v odprt in svetlejši prostor, ki je bil za spoznanje bolj zračen. Sprehodila sva se po zunanjem delu palube. Veter je prijetno in toplo pihljal

Trajekt je bil precej hiter in predvsem ogroooomen.

Tako me je Bojan ujel, ko sem gledala v notranjost skozi debelo šipo.

Prispeli smo natanko ob določeni uri. Poti in vožnjo berete v Bojanovem forumu.

V kraju Randers najdeva Bakkely Guesthouse, obcestno hiško, v kateri prenočiva in se danes že potikava po bližnji in manj bližnji okolici. Zjutraj si v kilometer oddaljeni trgovini poiščeva nekaj za pod zob, se najeva in se odpeljeva v kraj Grenå, ki je eno od številnih obmorskih mestec. Oddaljeno je 50km od naju, ki sva ob morskem kanalu. Skratka, morja še kar ni konca. Ogledava si okolico in naletiva na ogromen morski akvarij. Imela sva kaj videti.


Pingvini? Hm, kaj imajo z ribamu, razen, da jih jejo....

Največji šou je seveda hranjenje morskih psov. Mladenka stoji v ribiških škornjih v bazenu in jih vabi na pojedino. Okrog bazena je množica nagnetenih opazovalcev.


Posnetek je z monitorja nad bazenom, ker zaradi gneče ne prideš zraven.

Po ogledu se je zunaj ozračje ohladilo in rahlo je pršilo. Poiskala zva lokalno restavracijo in se najedla ribjega kosila.

V okolici sva ob vodi srečala ptice, vse poznane.

Jutri pa v Nemčijo. Se oglasim čez 2 dni.34 views1 comment

Recent Posts

See All

Geilo

bottom of page